"Šelpek" lepinje




Zovu se "шелпек" i karakteristične su za Kazahstan i Srednju Aziju. Za Špance je to još jedna vrsta tortilje, za Engleze je flatbread, a na našem podneblju se na sličan način prave lepinje. 
Šelpek se priprema vrlo jednostavno od pšeničnog brašna i mleka, a pecivo je veoma ukusno i "opasno" jer posle prve lepinje želimo sledeću i tako redom dok sve ne pojedemo :) Šelpeku odgovaraju sve vrste nadeva, a lepinje su odlične čak i kad su bez nadeva. Možemo ih pripremati u bilo koje doba dana, za doručak, užinu ili večeru.

Sastojci:
  • 180 ml mleka sobne temperature
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 300 g mekog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • ulje za nešto dublje prženje

Od navedenih mera dobićemo 6 lepinja prečnika 19-20 cm.

Priprema:

Izmeriti mleko i ostaviti da se ugreje na sobnoj temperaturi, ili ga tek malo smlačiti. Dodati šećer i so, pa kašikom mešati dok se šećer ne otopi.

U činiju prosejati brašno. Odvojiti 1/3 za kasnije mešenje. Dodati prašak za pecivo. Dodati pripremljeno mleko i kašikom izmešati, a zatim testo zamesiti u činiji. Dodavati po malo odvojenog brašna sve dok ne dobijemo čvrsto testo. Prebaciti testo na radnu površinu i mesiti 5 minuta. Ovo je važan korak zato što će gnječenjem veoma tvrdo testo malo omekšati. Kompaktno testo staviti u čistu činiju, pokriti je plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi. 

Prebaciti testo na radnu površinu i od njega formirati valjak, koji ćemo podeliti na 6 jednakih delova. Dok jednu lepinju budemo razvlačili, druge delove testa držati u posudi s poklopcem da se ne bi osušili. 

Vrlo malo pobrašniti radnu površinu i staviti jedan komad testa. Istanjiti ga prstima, a zatim oklagijom razvući na debljinu od 1 mm. Da bi nam sve lepinje bile jednake obeležavaćemo ih pomoću tanjira prečnika 19 cm, a restlove ćemo takodje ispržiti. Biće to krivudave froncle, ali jednako ukusne kao i "šelpek". Ovaj korak nije neophodan jer je reč samo o estetskom momentu.

Sve razvijene lepinje držati ispod plastične folije da se ne bi osušile.

U tiganj koji je veličine lepinje, sipati 2 cm ulja i zagrejati ga na umerenoj vatri. Kada se ulje zagrejalo, stavljati jednu po jednu lepinju i pržiti sa obe strane dok blago ne porumene, a za to vreme ih rotirati pomoću 2 viljuške. Pržene su veoma brzo. Dok su vruće savitljive su, a hladjenjem se stvrdnjavaju. Servirati odmah.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF