Sastojci:
- 250 g putera
- 130 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica soka od limuna
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 300 g mekog brašna
- 1/2 kašičice soda-bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 60 g kukuruznog skroba - gustina, čvrstina
- 40 g mleka u prahu
Od navedenih mera dobićemo 60 kolutića prečnika 4-5 cm. S obzirom da je puter mnogima skupa investicija, kombinovati ga s margarinom u odnosu 1:1, ali nikako puter ne izostavljati.
Priprema:
Izvaditi puter iz frižidera 30 minuta ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Na pleh od šporeta postaviti pek-papir.
U činiji mikserom razmutiti omekšao puter. Dodati šećer i mutiti sve dok smesa ne postane vazdušasta i kremasta. Tokom mućenja špatulom skidati smesu sa zidova činije i vraćati je u sredinu. Razbiti jaje u maloj činijici, pa ga dodati smesi od putera i šećera. Mutiti mikserom nekoliko minuta. Dodati sok od limuna i ekstrakt vanile i još malo mutiti.
Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti gustin i mleko u prahu. Staviti sve suve sastojke: brašno, gustin, mleko u prahu, so i soda-bikarbonu u drugu činiju i dobro izmešati.
Dodavati po malo mešavinu suvih sastojaka u smesu od putera, šećera i jajeta i mutiti mikserom ili špatulom. Dobićemo veoma gusto testo, koje će teško izlaziti iz dresir kese i zato je potrebna vrlo čvrsta kesa. Nastavak za šaru je prečnika izmedju nazubljenja 14 mm.
Uključiti rernu da se greje na 170° C.
Testo prebaciti u dresir kesu i istiskivati kružiće na pleh, s razmakom izmedju njih. Na pleh od šporeta će stati 20 komada, tako da ćemo peći 3 ture keksa.
Staviti pleh s kolutićima u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, ili dok kolutići ne porumene po svojoj ivici, a odozgo ostanu svetli. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti kolutiće da se malo prohlade pre skidanja s pleha. S obzirom da ćemo imati 3 ture keksa, bilo bi poželjno da imamo 2 pleha i dok se jedna tura keksa peče da pripremimo drugu turu. Testo nikako ne stavljati u frižider.
Ispečeni i ohladjeni keksi se mogu zamrznuti.
Nema komentara:
Objavi komentar