Cigaret-burek




Cigaret-burek ili cigar(a)-burek je tursko toplo predjelo i vrlo ukusna i zarazna grickalica kojoj je teško odoleti, a koju pravimo brzo i lako. 
Recept je savršen za onu priliku kada nam u frižideru preostanu 3-4 kore, ili za slučaj kad nemamo rernu na raspolaganju, a jeli bismo pitu sa sirom :) 

Sastojci:
  • 4 lista tankih kora
  • 1/2 jajeta za premazivanje kora
  • ulje za duboko prženje
nadev:
  • 200 g feta sira
  • 1/2 jajeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka
  • prstohvat bibera

Od svakog lista kore izaći će 4 cigaret-bureka, u ovom receptu to je 16 komada. Važno je da kore budu sveže da se listovi ne bi brzo osušili dok radimo s njima.
Polovinu jajeta ćemo dobiti kada viljuškom umutimo jaje, pa polovinu sipamo u naš nadev, a drugu polovinu ostavimo za premazivanje kora. Celo jaje će previše razrediti nadev.

Priprema:

Priprema nadeva:
Izmutiti viljuškom jaje i polovinu odvojiti za premazivanje kora. 
U činiju s polovinom jajeta izmrviti feta sir, pa dodati bosiljak, biber i so. Promešati. 

Priprema cigaret-bureka:
Da se kore ne bi sušile dok radimo s njima, držati ih pokrivene vlažnom, ali ne mokrom krpom.
Veličina cigaret-rolnica će zavisiti od veličine kupljenih kora za pitu. 
Svaku koru ćemo presaviti po kraćoj strani, a zatim svaku naznačenu polovinu presaviti po dijagonali i preseći makazama preko obeleženih tragova. Dobićemo po 4 trougla od svake kore. Na užu stranicu trougla staviti 1-2 kašike pripremljenog nadeva, a oba bočna ugla prebaciti preko nadeva i zarolati prema vrhu trougla, koji smo premazali umućenim jajetom. Dobro upakovati rolnice da nadev ne bi curio tokom prženja. 
U tiganju, ne manjem nego što je veličina naših rolnica, zagrejati na srednje jakoj vatri ulje za nešto dublje prženje. Pomoću čistog i suvog drvenog štapića proveriti da li je ulje dovoljno zagrejano, tako što ćemo štapić spustiti vrhom u ulje, pa ako se oko njega pojave mehurići - ulje je spremno. 
Stavljati rolnice na ulje i kratko pržiti, okrećući ih, do zlatnožute boje. Vaditi rolnice na upijajuću hartiju i odmah servirati.
Koliko god da je slasno, pecivo je i masno - jer upija ulje, pa je pita iz rerne bolji izbor. A cigaret-burek? S vremena na vreme na veliko oduševljenje ukućana :)

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF