Semifreddo s čokoladom i lešnicima




Hladan semifredo je fina poslastica za tropske dane, a neopisiva lakoća pripreme ovog recepta, koja isključuje upotrebu rerne - preporučuje ga za letnje vrućine. 
Semifreddo je baršunasta, lagana, italijanska poslastica. Tehnički, to je smrznuti desert, ali kada se servira više liči na rashladjenu penu i otuda ime "poluhladno".

Sastojci:
  • 1 celo jaje
  • 3 žumanceta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile ili 1 kesica vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 400 ml sveže slatke pavlake ili biljne pavlake
finale:
  • 50 g pečenih, oljuštenih, iseckanih lešnika
  • 60 g čokolade za kuvanje - uvek Menaž
  • 50 ml sveže slatke pavlake ili biljne pavlake

Vrlo je važno da pavlaka bude dobro ohladjena pre mućenja. Navedene mere su za posudu zapremine 1.5 litar. Polovinu smese možemo pomešati s voćem, pa ćemo dobiti dve vrste sladoleda od jedne količine. 

Priprema:

U šerpici na pari otopiti 60 g čokolade za kuvanje i 50 ml slatke pavlake. Polovinu ćemo upotrebiti odmah, a polovinu kasnije. S obzirom da će se čokolada hladjenjem stvrdnuti, ponovo ćemo je rastopiti na pari kad bude vreme. 

Ispečene lešnike iseckati nožem, ili ih izdrobiti. 

Pripremiti posudu zapremine 1.5 litar koja može u zamrzivač. Obložiti je plastičnom folijom ili čistom, velikom, raširenom kesom za zamrzavanje hrane, što je po meni bolja varijanta. 

Smesu sa žumancima ćemo kuvati na pari. 

Kuvanje sosova i kremova na pari je poseban način pripreme, kojim se sastojci termički obradjuju i zgušnjavaju bez direktnog dodira s izvorom toplote. Time se sprečava naglo zagrevanje i zagorevanje, a delikatni sosovi i kremovi se postepeno dovode do konačne forme. Za kuvanje na pari se koriste dve posude, veća u kojoj je voda i manja iznad nje, u kojoj je krem ili sos koji pravimo. Manja posuda ne bi trebalo da bude toliko mala da ne bi upala u veću posudu, zapravo, nivo vode u većoj posudi ne bi trebalo ni da dodiruje dno manje posude. Vodu bi trebalo dovesti do stanja ključanja, a zatim smanjiti vatru tako da voda ne ključa, nego da struji. Tada iznad prve posude staviti drugu posudu koja je otporna na visoku temperaturu.

U vatrostalnu činiju staviti jedno celo jaje i 3 žumanceta. Dodati 150 g šećera i vanilin šećer, pa promešati. Kuvati na pari desetak minuta, sve vreme muteći mikserom malom brzinom. Kada krem postane vazdušast i kada se šećer bude otopio, skloniti činiju s vodene kupke i ostaviti desetak minuta da se prohladi.

Umutiti mikserom slatku pavlaku. Ako koristimo zasladjenu biljnu pavlaku, smanjiti količinu šećera koji se dodaje žumancima na 120 grama.

Pomešati krem od žumanaca i umućenu pavlaku, oprezno mešajući kašikom. Otprilike trećinu smese sipati u pripremljen kalup. Preko nje kašikom sipati polovinu otopljene i ohladjene čokolade - bez ravnanja. Sipati preostalu smesu sa žumancima i pavlakom i poravnati. Pokriti kesom ili plastičnom folijom i staviti kalup u zamrzivač. Vreme koje je potrebno za hladjenje je najmanje 2 sata, a posle 5 sati je semifreddo sigurno dobro zaledjen i kompaktan. 

Skloniti foliju s gornje strane i okrenuti kalup na tanjir odgovarajuće veličine. Skloniti foliju sa ledene poslastice. Odozgo preliti drugim delom otopljene čokolade i posuti iseckanim pečenim lešnicima. Poslastica se brzo topi na sobnoj temperaturi, pa je nakon serviranja vratiti u zamrzivač. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF