Zvezde s cimetom




Božićna sezona je nezamisliva bez klasičnih, mirisnih, kolača s cimetom :) Testo od belanaca, šećera u prahu, badema i cimeta nije zahtevno za pripremu, a zvezde svojim izgledom i aromom neodoljivo svakome privlače pažnju. 

Srećan Božić :)

Sastojci:
  • 2 belanca
  • prstohvat soli
  • 160 g prah-šećera
  • 1 kašika soka od limuna ili alkoholnog sirćeta
  • oko 250 g mlevenih badema (polovina bez ljuske)
  • 1 kašika cimeta
  • 2-3 kašike mekog brašna za posipanje (najviše 10 % brašna)

Količine su za 20 zvezda raspona 7 cm izmedju krakova. 

Priprema:

Polovinu badema oljuštiti, a polovinu ostaviti s ljuskom, pa ih sve samleti fino, sitno. Dodati cimet i izmešati.

Odvojiti belanca i žumanca, vodeći računa da žumance ne ostane ni u tragovima u belancima, jer nećemo moći da umutimo šam. Takodje, činija mora biti savršeno čista i suva. Žumanca staviti u kutiju s poklopcem i odložiti u frižider, ne duže od 24 sata.

Izmeriti prah šećer.

Belanca mutiti mikserom uz prstohvat soli. Kada se smesa bude zabelela, malo po malo dodavati prah-šećer i mutiti sve dok šam ne postigne čvrstinu. Dodati sok od limuna ili sirće, pa mutiti još par minuta, zahvatajući šam s dna posude. Da se prah-šećer ne bi razleteo po kuhinji, isključiti mikser dok ga budemo dodavali u šam, a pre mućenja sjediniti šećer pomoću kašike s prethodnom smesom. Na kraju, smesa mora biti takve gustine da ne pada s kašike kad zahvatimo šam. 

Podeliti šam na dva jednaka dela. U jedan deo dodaćemo mlevene bademe s cimetom, a drugi deo ćemo ostaviti za glazuru.

Mlevene bademe dodavati malo po malo u šam mešajući kašikom. Kada se smesa bude dovoljno zgusnula, prebacićemo je na pobrašnjenu radnu površinu i zamesiti, dodajući mlevene bademe sve dok ne dobijemo nelepljivo i konzistentno testo. Dakle, brašno je u ovom receptu samo pomagač u mešenju i ne bi trebalo da ga bude više od 10% u sastavu testa.

Testo možemo umotati u plastičnu foliju i ostaviti nekoliko sati u frižideru, ili čak preko noći, a i ne moramo, ali će u tom slučaju biti mekše i tražiće više badema i brašna.

Na pleh od šporeta postaviti hartiju.

Testo ćemo razvijati bar 3 puta, i isto toliko ga premazivati šamom, pa zbog toga štedljivo nanositi premaz. 

Pobrašniti radnu površinu i razviti testo debljine 7 milimetara. Preko testa širokom špatulom premazati u tankom sloju deo od ostavljene polovine šama. Većom zvezdastom modlicom vaditi oblike i redjati na pleh. Ukoliko postoji problem, pripremiti činijicu s toplom vodom, u kojoj ćemo ispirati modlicu posle svakog, ili svakog drugog, vadjenja zvezde. 

Ostatak testa sakupiti rukom i ponovo umesiti uz dodatak mlevenih badema, jer smo sada dodali i šam kojim je testo bilo premazano, pa je ono ponovo postalo lepljivo. Ukoliko nam nije ostalo badema poslužiće i brašno, tek toliko da bismo zamesili nelepljivo testo. 

Ponovo razviti testo, pa ga premazati delom umućenog šama i vaditi modlicom zvezde. Ponavljati sve dok ne potrošimo testo, ali nastojati da što više oblika izvučemo iz prvog razvijanja. 

Zagrejati rernu na 140°C.

Peći kolače oko 15 minuta u zagrejanoj rerni. Glazura mora ostati bela, a zvezde s donje strane moraju biti zapečene, odnosno, mora se formirati tanka korica. Kada to znamo, regulisaćemo poziciju pleha i dužinu pečenja u svojoj rerni onako kako će biti najbolje za ovaj recept.















4 komentara:

Print Friendly and PDF