Kineske knedle s mesom




U susret kineskoj Novoj godini - najvažnijem prazniku u toku godine, poznatom i kao "prolećni festival", koja se ove godine proslavlja 16.februara :) 

Knedle su klasična kineska hrana, čije poreklo seže gotovo 2000 godina u prošlost. Ovo je i jedno od tradicionalnih novogodišnjih jela sa simbolikom bogatstva i napretka. 

Sastojci:
testo:
  • 200 g namenskog brašna
  • 20 g gustina
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 150 ml tople vode
  • 1 kaf. kaš. ulja
nadev:
  • 200 g mlevenog svinjskog mesa
  • 100 ml vode sobne temperature
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika soja-sosa
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 200 g iseckanog praziluka ili mladog luka
  • 1.5 cm izrendanog korena djumbira
  • 1 ravna kašika gustina
kuvanje knedli:
  • 3 l vode
  • 1 kaf. kaš. soli

Navedene mere su za 22 knedle prečnika 10 cm (malo će se skupiti tokom kuvanja).

Priprema:

Testo
Prvo ćemo napraviti testo. U činiji pomešati brašno, gustin i so, pa dodati deo vode i ulje i zamesiti testo uz dodavanje preostale vode malo po malo. Možda će biti potrebno malko više vode, ili više brašna? 
Kompaktnu grudvu testa prebaciti na radnu površinu i mesiti nekoliko minuta. Za to vreme će od prvobitno grube forme nastati glatko i elastično testo. Vratiti ga u činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odmara dok pripremamo nadev.

Nadev
Očistiti, oprati i sitno iseći praziluk (mladi luk) i beli luk. Djumbir oljuštiti i sitno izrendati.

Meso isprati pod hladnom vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa očistiti od masnoće i žilica. Samleti pomoću mašine ili čopera. 

Pripremiti 100 ml vode sobne temperature. 

Staviti mleveno meso u veću činiju i dodati malo vode. Promešati drvenim štapićima ili varjačom, uvek u istom smeru. Nastaviti s dodavanjem vode i mešanjem, a meso će je vrlo lako upijati. Dodati pola kašičice soli i dalje mešajući i dodajući po malo vode. Dodati djumbir i promešati. Dodati jabukovo sirće pa promešati. Dodati soja-sos i promešati. Dodati sveže mleveni biber. Dodati praziluk (mladi luk) i beli luk. Promešati. Dodati ostatak vode i kašiku gustina, pa promešati. Dodati kašiku susamovog ulja i promešati. 
Nadev će biti kremaste konzistencije i finog mirisa. Proveriti da li je dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Pravljenje knedli
Izvaditi testo iz činije, pa ga premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Podeliti testo na dva dela, pa svaki formirati u obliku valjka prečnika 3 cm. Svaki valjak iseći na komadiće debljine 1.5 cm koje ćemo lagano pritisnuti dlanom, a zatim oklagijom razviti u krug prečnika 10-11 cm. Sredina kruga neka bude deblja, a ivicu istanjiti. Da bi knedle bile iste veličine pouzdanije je koristiti čašu prečnika 10 cm, a ostatke testa, restlove, sakupiti i ponoviti postupak. 

Na sredinu kruga staviti kašičicu nadeva, pa spojiti suprotne strane testa, ovlaš pritiskajući sredinu, a zatim saviti ka unutra obe bočne strane da fil ne bi iscurio, napraviti dve faltice samo s jedne strane knedle i čvrsto sastaviti rub pritiskanjem prstima. Knedla bi trebalo da je u stanju da stoji samostalno. Gotove knedle redjati na pobrašnjenu površinu. 

U ovoj fazi knedle možemo zamrznuti tako što ćemo ih zalediti na poslužavniku, a nakon sat vremena prebaciti u plastičnu kesu, koju ćemo dobro zatvoriti i vratiti u zamrzivač.

Kuvanje knedli
Knedle možemo kuvati na pari, ili ih peći u tiganju, ili ih kuvati kao što kuvamo naše knedle sa šljivama. U ovom receptu su knedle kuvane u vodi.

Zagrejati solidnu količinu vode do ključanja, pa smanjiti temperaturu za 1-2 podeoka. Posoliti vodu i dodavati jednu po jednu knedlu. Da ne bi bila gužva u loncu, kuvati knedle iz nekoliko puta. Rešetkastom kašikom gurkati ih u loncu da se ne bi zalepile za dno. 

Kada knedle budu isplivale na površinu, rashladiti ih s 1/2 čaše hladne vode, a kad voda ponovo proključa opet je rashladiti s 1/2 čaše hladne vode, i isto ponoviti još jednom. Kada voda po treći put bude prokuvala, knedle bi trebalo izvaditi iz lonca.

Servirati tople knedle uz soja sos, čili sos, mladi luk i sl, u zavisnosti od ličnih preferencija. 















Broj komentara: 5:

  1. Vau! Nisam nikada našla vremena da provalim kako se prave. Činilo mi se beskrajno komplikovano. Mnogo mi se sviđa ovaj post.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvi put sam ih pravila, a odavno me privlače svojim simpatičnim izgledom :) Slično se prave i ukusom podsećaju na ruske peljmene. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Knedle su ti divne, po sastavu baš kineske. I ja sam imala sličnu asocijaciju da ukusom liče na ruske peljmene, valjda i zbog praziluka. Sve sve, ali pravljenje ovih jastučića mi je prava umetnost.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala :)
    S obzirom da sam ih prvi put pravila dobro sam se pripremila za taj posao, čitajući nekoliko recepata od kineskih kuvarica :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kinezi ih zovu ćao Z. Mogu se puniti rendanim mešanim povrćem.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF