Fini puter-keksi sa suvim kajsijama




Umereno slatki keksi živopisnog izgleda, spolja hrskavi, iznutra puterasti i puni seckanih suvih kajsija. Na blogu se nalazi vrlo sličan stari recept s lešnicima i suvim groždjem. Ovakvi recepti su zahvalni jer testo možemo zamrznuti i po potrebi iseći i ispeći koliko nam je potrebno keksića, ili pripremiti ranije u odnosu na neki dogadjaj - praznik ili okupljanje. 

Sastojci:
  • 125 g putera sobne temperature
  • 110 g šećera
  • 1 jaje sobne temperature
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 80 g suvih kajsija ili kandiranog voća
  • 200 g mekog brašna "tip 400"
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica praška za pecivo

Od navedenih mera izaći će 40 - 50 keksića.

Priprema:

Ovo je vrsta testa koje mora da odleži u frižideru da bi se steglo, da bismo mogli da ga sečemo na kriške i pečemo keksiće.

Prosejati izmereno brašno u činiju. Dodati so i prašak za pecivo, pa izmešati. Dodati sitno iseckane suve kajsije, koje ćemo izmešati s brašnom. Kajsije su lepljive, pa je potrebno da ih uvaljamo u brašno i na taj način razdvojimo komadiće. 

U drugoj činiji mikserom umutiti omekšali puter, pa dodati šećer i mutiti nekoliko minuta. Dodati jaje i ekstrakt vanile, pa mutiti dok se sastojci dobro ne sjedine, a smesa postane buava. Špatulom skinuti smesu sa oboda činije i mutiti još par minuta. 

Dodati brašno pomešano s kajsijama u smesu od putera, pa dobro izmešati kašikom, ili rukom kao kad mesimo testo. Ako je potrebno, dodati još malo brašna da se testo ne bi lepilo na stranicu činije i naše prste. 

Pripremiti pek-papir ili plastičnu foliju za umotavanje testa. Prebaciti testo iz činije na hartiju ili foliju, pa oblikovati rolnu dužine oko 25 cm, koju možemo fino zaokružiti da bismo imali okrugle keksove, ili napraviti pravougaonik da bi keksi bili četvrtasti. Pomoći se dvema kuhinjskim daščicama, da bi stranice bile pravilnije oblikovane. Umotati testo i staviti u zamrzivač za neku drugu priliku, ili u frižider najmanje 4 sata, ako ćemo keks peći odmah. Ipak, iz ličnog iskustva predlažem da testo prenoći u frižideru. 

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju. Uključiti rernu da se greje na 175° C. 

Oštrim, ravnim nožem seći kriške debljine 5 mm i pljoštimice ih redjati na pleh s malim razmakom. Peći kekse 8-10 minuta, ili dok ivice lagano ne porumene. Stalno nadgledati proces pečenja jer su keksići vrlo tanki i lako mogu da pregore. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti kekse na plehu dok se ne ohlade. 















4 komentara:

  1. Poruckacu ti sve keksice, gric, gricc... gotovo, nema ih vise, moze sada nova tura!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. P.S. svidja mi se i izbor muzike na blogu... divan dodatak!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao i klasični recepti - neprolazna vrednost 🙂

      Izbriši

Print Friendly and PDF